10 gode råd

skovlsne topbanner skovlsne topbanner
printPrint side

Gode råd

 1. Følg med i vejrudsigten. Gør det til en vane at lytte til vejrudsigten og holde øje med vejret udenfor. Jo tidligere du går i gang med at fjerne nyfalden sne, desto lettere er det. Når du opdager, at det har sneet, kan du feje sneen væk. Sneen skal være ryddet inden klokken 7, hvor morgentrafikken for alvor begynder.
   
 2. Sørg for at have en god sneskovl/skovl og kraftig kost parat samt grus/salt. Opbevar det et sted, hvor du altid kan få fat i dem. Vær forberedt på den værst tænkelige situation: At blive sneet inde. Så skal du gerne kunne grave dig fri.
   
 3. Grus eller salt aftenen inden nattens snefald eller isslag. 
   
 4. Hvis du bruger salt, så brug det med omtanke. Ved saltlage (1 del salt og 4 dele lunkent vand) bruger du betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden. Vejsalt er tungt opløseligt, så du skal røre hyppigt i blandingen, da saltet ellers falder til bunds. Hvis du vil slippe for at røre så ofte, kan du anvende køkkensalt. Det er hurtig opløseligt og kan bruges med det samme.
   
 5. Fordel altid grus eller salt jævnt - det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre.
   
 6. Sneskovlen må gerne være bred, men den må ikke være for tung. En sneskovl fremstillet af krydsfiner eller plastik er som regel udmærket. Skub sneskovlen foran dig, så du selv går i den bane, den lige har ryddet. Skub sneen hen hvor den ikke generer nogen.
   
 7. Hvis sneen er skovlet op i en vold ude ved kørebanen, så husk at lave en gennemgang i snevolden på mindst én meters bredde, så postbuddet, renovationen og alle andre, der skal ind på din grund, kan færdes sikkert.
   
 8. Hvis sneen er stampet hård, kan du bruge en almindelig stor haveskovl til at hugge den løs og til at skovle sneen væk. Men det er et tungt arbejde. Accepter hellere at der ligger sne og sørg for at rydde nyfalden sne. Smid grus/salt på i nødvendigt omfang.
   
 9. Hvis der er faldet usædvanlig meget sne, kan grenene på træer og buske være tyngede af sneen. Nogle grene risikerer at knække. Begynd nedefra og brug kosten til at fjerne sneen fra grenene. Hvis du begynder oppefra, risikerer de nederste grene at knække, når sneen fra de øverste grene vælter ned.
 10. Tjek din kommunes hjemmeside for regulativer vedrørende vintervedligeholdelse.